Kinőttem a kabátot, felvettem egy nagyobbat

Kinőttem a kabátot, felvettem egy nagyobbat

Amikor egy éve eldöntöttem, hogy lecserélem a WP oldalam, nem gondoltam, hogy a történet oda jut, hogy búcsút mondok a freelancerkedésnek, és teljesen új stratégiával és arculattal folytatom a vállalkozásomat.

Elavult honlaptól az új stratégiáig

A történet onnan indult, hogy elégedetlen voltam az előző weboldalammal. Hónapokig keresgéltem először egy fejlesztő céget. Az egyik kérdés hozta magával a másikat. Korábban csak egy nagyon kezdetleges arculatom volt. 

Hogy találsz ki arculatot brand nélkül? Hogyan csinálsz új weboldalat arculat nélkül? Hogy határozod meg a brandet üzleti stratégia nélkül? Sehogy.

Nyáron már Németh Ádámmal (UXStratégia) beszélgettem, akivel már korábban is dolgoztunk együtt. Csináltunk egy brand sprintet, amire én heteket készültem.

Azt a kérdést kellett eldöntenem, hogy jó-e a szabadúszás vagy építsek csapatot?

5 éve lényegében egyedül dolgozom, egyedül szolgálom ki az ügyfeleimet, ami fárasztó lett és idén egyértelműen kiderült, hogy ez a fejlődésem akadálya. Idén, sajnos, több, mint 30 cégnek mondtam nemet! Ez nem állapot. Lelkileg is rossz és üzletileg is tarthatatlan volt ez így. Egyszer mondhatsz nemet, hogy nincs időd, de többször már nem... Persze, sosem leszünk 100 fős agency, megmaradunk butik ügynökségnek, kevés ügyféllel és számukra minőségi, dedikált időt biztosítva.

Meg kellett olyan kérdéseket is válaszolnom, hogy 

  • mi a vállalkozásom története?
  • hol leszek 1-5-10-25 év múlva?
  • milyen értékeket képviselek?
  • Sinek Golden circle szerint mit, hogyan, kinek szolgáltatok, kommunikálok?
  • kik a konkurencia, hozzájuk képest én hol vagyok?

Nyáron hetekig mást sem csináltam, csak gondolkodtam a piros lámpánál, reggeli kávézás közben, a kertben mélázgatva, kutattam a netet, agyaltam, hogyan tovább.

Kinőttem a kabátot 5 év alatt, felvettem hát egy nagyobbat.

Stratégiától az új weboldalig

A gondolkodásom eredménye egy csodás Miro board lett, szépen lekerekítve, választ adva a fenti kérdésekre. Önismereti utazás volt és egyben az üzleti stratégiát is megalapoztam. A Miro boarddal aztán megkereshettem Serfőző Pétert, a zwoelf ügyvezetőjét. Velük is dolgoztunk már korábban, és nagyon jól esett, hogy Peti úgy vette fel nekem a telefont 6 év után, hogy "Szia Orsi! Miben segíthetek?". Ez a lehető legjobb kezdet a közös munkához! - gondoltam. A projekt indító megbeszélésen megdícsértek, milyen jól végiggondoltam mindent, amit általában nekik kell kiszedni az ügyfelekből, így nagyon gyorsan meg is állapodtunk és elkezdődött a design megtervezése.

Peti és csapata, Zelda és Dóri, nagyon profi. Tartják a határidőket, amikor elakadtam, közösen ötleteltünk és segítettek mindenben. Én közben megtanultam a Figmát is használni. Design fronton nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Amellett, hogy engem képvisel, a célközönséget is meg tudja szólítani.

Wordpress vagy egyedi oldal?

A fejlesztő csapat megtalálása volt a legnehezebb dió. Egy tucatnyi szabadúszóval és céggel beszéltem. Árban a párszázezertől a több millióig bármi előfordult.

Pro és kontra érvek mérlegelése után, kicsit nehéz lélekkel, de úgy döntöttem, legyen egyedi a kód. Majd a Rackforestes tárhelyemen jó helye lesz... Mindenki óva intett. Én azt gondolom, hogy egy egyedi oldal a legjobb, leggyorsabb, legbiztonságosabb, HA jó a fejlesztő csapat. Puding próbája az evés. Részemről meg volt a bizalom, mert egy kedves ismerősöm ajánlása útján találtam meg a Scitus Groupot, akik Dublin-Debrecen tengelyen fejlesztenek egyedi web alkalmazásokat és oldalakat. Többen mondták, hogy nem technológiát választok, hanem csapatot, akik aztán segítenek, ha változtatnék valamit. Mindegy, hogy Yii vagy React, a lényeg, hogy működjön. Horváth-Veress Balázs ügyvezetővel hamar megtaláltuk a közös hangot, aztán a projektemre dedikált fejlesztővel is. Ádám munkája előtt le a kalappal. Az első, ami feltűnik, hogy nagyon gyors lett az oldal. Bármi kicsi nüanszot kértem, ő módosította. Azt is megtapasztaltam, miért nem szerethetik a fejlesztők a tesztelőket. Tesztelés közben mindig csak a hibákra koncentrálunk, és elmarad a pozitív visszajelzés. Nagyon igyekeztem mindig a jót is kihangsúlyozni, mert persze, gyűlnek a kártyák a Trello boardon, de közben az összkép megnyugtató. 

A weboldalam másfél hónap alatt elkészült és MA VÉGRE éles, publikus és én most nagyon boldog vagyok. 

Közben lett egy csapatom

Volt egy dreamjo.bs kuponom, ami 3 nap múlva le akart járni, én pedig hirtelen felindulásból feladtam egy álláshirdetést, hogy Toborzási asszisztenst keresek.

Jójó, nem vagyok ennyire felelőtlen, hogy impulzívan keresem az első munkatársamat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2020-ban egy évig volt egy üzlettársam, ami nagyon sok tanulsággal szolgált. Az egyik legnagyobb tanulság az volt, hogy kell egy csapat. Tulajdonképpen egész idén azon rágtam magam, hogyan kellene bővülni, milyen feladatokat tudok delegálni, hogyan tudnék valakit betanítani, miért lenne ez jó valakinek, mennyit tudnék fizetni, milyen karrier utat tudnék biztosítani (miközben én a sajátomon agyaltam), meg van-e a fedezet legalább 1-2 évre, hogy fizetést tudjak adni. Akasztják a hóhért tipikus esete. Specifikálhattam magamnak is életemben először egy pozíciót, miközben ezt már rengetegszer csináltam másoknak.

A hirdetés nagyot ment, valószínűleg köszönhetően annak, hogy részmunkaidőben, kötetlen munkavégzéssel, távmunkában kerestem a leendő munkatársamat. Több, mint százan jelentkeztek és több, mint 30 bemutatkozó beszélgetést szerveztem meg két hét leforgása alatt. 

Az interjúk egyik nagy tanulsága volt, hogy a toborzást meg tudom tanítani, de az informatikát már sokkal nehezebben. Így olyan munkatársra esett a választásom, aki az interjún bizonyítani tudta, hogy őt tényleg érdekli az informatika, és nem hogy elijesztik a hárombetűs szavak, de kifejezetten érdekli ez az irány. Ott dőlt el a dolog, amikor megkérdezte, hogy ugye a data engineerek pythont használnak? Gulyás Józsi nem Magyarországon él, és nem is egy időzónában vagyunk. November közepe óta dolgozik távmunkában, és csak úgy szívja magába az információkat az IT-s munkakörökről és a munkaerőpiacról, mint egy szivacs. Most éppen tanulja a booleant és azt, hogyan lehet eldönteni egy profilról, hogy az illető megfelelhet-e egy pozícióra, hogy mindenkit tényleg csak releváns ajánlatokkal keressünk meg.

Közben úgy hozta az élet, hogy még egy pályázónak ajánlatot adtam, aki 2022 januárban csatlakozik. Juhász Anikó 20 év értékesítés után döntött úgy, hogy pályát módosít és kiképezte magát IT sourcerré. Amikor kifejtette, hogy data engineering, data science és webfejlesztés területen szeretne toborozni, elkerekedtek a szemeim, hiszen mostanában a pozícióim 90%-a ezeken a területeken van. Egy ügyfelem is kért tőlem dedikált sourcing időt, így adta magát, hogy tovább bővüljek. Anikó sourcerből szeretne tanácsadóvá válni, amire úgy gondolom, minden esélye megvan, ha együtt dolgozunk. Én nagyon támogatom ezt a fejlődési irányt. Alig várjuk Józsival a közös munkát!

Itt tartok most.

Remélem, tetszik az oldal! Új funkciói is vannak.

A hagyományos IT karrier tanácsadás és állásajánlatok mellett más módon is tudjuk segíteni az álláskeresőket. A Karrier tanácsadás menü pont alatt, ha valaki kiválasztja az őt érdeklő technológiát, küldünk neki egy listát olyan cégekkel, amelyek azt az adott technológiát használják.

Az ügyfeleknek szóló szolgáltatásaim is bővültek. A fejvadászaton túl sok minden másban is tudunk segíteni az új pozíciók specifikálásán és a toborzási folyamat kialakításán át a munkaerőpiaci kutatásig.

Újdonság a blog is, ahol igyekszem olyan tartalmakat írni, amelyek adatokra, tényekre alapozottak és használható információval látják el a cégvezetőket, HR-eseket és álláskeresőket. A Karrier és Toborzás témakörökre leszűrve mindenki megtalálhatja a neki szóló írásokat. Aki szeretné megkapni az email fiókjába, feliratkozhat a hírlevélre. A Mailchimpet még újratanulom, mert 10 éve használtam utoljára, fejlődöm ebben is, és ígérem, nem fogok spammelni. 

Nagyon vártam ezt a napot, illetve mondhatom, hogy vártuk, hiszen Józsi ma ugyanúgy velem izgult, hogyan fog menni az élesítés. 

Most egy kicsit le kell pihennem, és jövőre innen folytatjuk! Segítünk mindenkinek megtalálni azt a helyet, ahol értelmes és örömteli munkát tud végezni, ügyfeleinknek pedig ugyanúgy továbbra is biztosítjuk a minőségi időt és szakértelmet a szervezetük fejlesztéséhez, hogy ők azzal tudjanak foglalkozni, amihez igazán értenek. 

Kellemes karácsonyi ünnepeket és egészségben, örömökben, sikerekben gazdag új évet kívánok!

- Orsi

Lőrincz Orsolya

Lőrincz Orsolya
IT karrier & HR tanácsadó

Egy ideális világban mindenki olyan helyen dolgozik, ahol eredményes és örömteli munkát tud végezni. Azért dolgozom, hogy ez a világ megvalósuljon.

Még több infó rólam

Legutóbbi írásaim

Graphic2

A saját csapatodba
keresel szakembereket?

Technológiai csapatokat segítek
nagyobbra nőni!

Szolgáltatások cégeknek

Érdekelnek az írásaim?

Havonta egyszer küldök egy hírlevelet. Iratkozz fel, ha szívesen olvasnád az írásaim rendszeresen.

Más csatornákon is megtalálsz: